top of page
Search

ALV-alarajahuojennus

Updated: Sep 27, 2018


Mikä on ALV-alarajahuojennus?


ALV-alarajahuojennukseen ovat oikeutettuja yrittäjät, joiden tilikauden (12 kk) liikevaihto on alle 30 000 euroa. Käytännössä se tarkoittaa, että liikevaihdon jäädessä alle 30 000 euron yrittäjä voi hakea hyvitystä, eli saada takaisin osan maksamastaan arvonlisäverosta. Yrittäjien, joiden liikevaihto vuodessa jää alle 10 000 euron ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa, mutta liikevaihdon ollessa tätä suurempi, täytyy yrittäjän kuulua ALV-rekisteriin ja maksaa liiketoiminnastaan arvonlisäveroa.

Esimerkiksi 15 000 euron vuosittaisella liikevaihdolla arvonlisäveroa tulee maksettavaksi vain joitakin satasia, joen alarajahuojennuksen hakeminen todella kannattaa!

Miten ALV-alarajahuojennusta haetaan?


Kirjanpitäjä voi tehdä ALV-alarajahuojennuksen puolestasi vuoden lopussa joulukuussa vuoden viimeisessä arvonlisävero-ilmoituksessa. Jos hoidat kirjanpitosi itse, voit tehdä se tässä samaisessa joulukuun ALV-ilmoituksessa. Ilmoituksessa on oma kohtansa, jossa kysytään, oletko oikeutettu ALV-alarajahuojennukseen. Sinulla tulee olla tiedossasi kalenterivuotesi liikevaihto sekä maksamasi arvonlisäveron määrä. Verohallinnon sivuilta löytyvät laskukaavat huojennuksen suuruuden laskemiseen.


Liittyminen ALV-rekisteriin on kaikille kannattavaa


Kuten aikaisemmin kerroimme, alle 10 000 tilikaudessa liikevaihtoa tekevien yrittäjien ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa, mutta suosittelemme vahvasti myös heille ALV-rekisteriin liittymistä. Tätä suurempia liikevaihtoja tahkoaville yrityksille se on pakollista. Usein yrittäjät, joilla liiketoiminta on sen verran pienimuotoista, että tuloja kertyy satunnaisesti, kokevat, että heidän ei kannata liittyä ALV-rekisteriin. Tämä harhaluulo on hyvä korjata saman tien. ALV-rekisteriin liittymällä voit sisällyttää laskullesi arvonlisäveron, oli liikevaihtosi mikä tahansa. Jos liikevaihtosi jää alle 30 000 voit vuoden lopussa hakea huojennusta ja saada osan arvonlisäverosta takaisin. Jos liikevaihtosi jää alle 10 000, mutta kuulut ALV-rekisteriin, on siitä sinulle selkeää hyötyä: saat huojennuksen kaikesta laskuttamastasi arvonlisäverosta, joten voit myydä asiakkaillesi edullisemmin. Lisäksi sen avulla voit säästää: esimerkiksi jos tilikauden ostojen ALV-vähennykset ovat suuremmat, kuin myyntien saa asiakas ikään kuin verottajalta rahaa takaisin ostojensa arvonlisäverosta eikö joudukaan maksamaan mitään. Jos taas myyntien arvonlisäveron suuruus on suurempi, kuin ostojen, voi ALV-alarajahuojennusta hakemalla pienentää maksettavien arvonlisäverojen suuruutta tai voi olla, ettei sitä kerry maksettavaksi ollenkaan. ALV-alarajahuojennusta ei suinkaan ole pakko hakea, vaikka rekisteriin kuuluisi, joten mikäli ostojen ALVit ovat suuremman kuin myyntien, voi huojennuksen vain jättää hakematta. Rekisteriin liittymällä voi siis ainoastaan voittaa.


Miten ALV-rekistesteriin liitytään


ALV-rekisteriinliittyminen onnistuu patentti- ja rekisterihallituksen kautta tai soittamalla verottajalle.


Kaipaatko käytännön kirjanpitovinkkejä? Ota tilitoimistomme Instagram-tili seurantaan. Tilillä kertaamme kirjanpidon perusteita sekä muistutamme seuraajia ajankohtaisista kirjanpitoasioista. Meidät löydät nimellä @Tilitoimisto

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä niin varmistetaan, että ALV-alarajahuojennus on kohdaltasi hoidossa!

bottom of page