top of page
Search

Näin valmistaudut tilinpäätökseen kalenterivuoden lopussa

Updated: Jan 16, 2019



Suurimalla osalla pienyrittäjistä tilikausi on kalenterivuosi, eli alkaa tammikuun alusta ja päättyy joulukuun loppuun. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta usein selkiyttää asioita. Erityisesti toiminimiyrittäjien kohdalla on selkeintä, että yrityksen tilikausi on kalenterivuosi, koska tämä selkiyttää verotusasioita.

Tilinpäätökseen jaksotetaan tilikaudelle kuuluvat tulot ja menot


Tilinpäätöksen yhteydessä tarkoitus on jaksottaa kulut ja tulot, jotka kuuluvat tilikaudelle. Vaikka raha ei olisi vielä saapunut tai lähtenyt tilitä, kuuluu se tilikauden tuotoksi tai kuluksi, jos se on aiheutunut tämän tilikauden aikana. Jos siis esimerkiksi teet joulukuussa työn, josta lähetät laskun, joka maksetaan vasta tammikuussa, on tämä tuotto joulukuulle, eli aikaisemmalle tilikaudelle kuuluvaa. Eräpäivän sijaan tulee siis pohtia aiheutumisperustetta, eli koska kulu tai tuotto on aiheutunut.


Miksi aiheuttamisperiaatteen noudattamisella on väliä? Jos sinulla ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitkä kulut ja tuotot kuuluvat millekin tilikaudelle, eli et tee jaksotuksia, et tiedä yrityksesi toiminnan kannattavuutta. Jos jaksotuksia ei ole tehty oikein, yrittäjällä ei ole tietoa oikeasta tilikautensa tuloksesta.


Säännöllinen työ säästää loppuvuoden kirjanpitopaniikilta


Tilitoimistossamme on käytössä mobiilisovellus, jolla asiakkaamme toimittavat kuitteja meille aina kuitin tapahtumahetkellä. Näin säästytään loppuvuoden kuittirumbalta, jossa kuitteja metsästetään, lajitellaan ja toimitetaan kirjanpitäjälle. Jos kirjanpitoasiat pitää vuoden mittaan ajan tasalla, ei tilinpäätös aiheuta kiirettä vuodenvaihteessa. Kuitit kannattaa kerätä aina vuoden loppuun saakka, mutta näiden kohdalla täytyy seurata eräpäivän sijaan aiheuttamisajankohtaa, jotta kulu / tuotto jaksotetaan oikealle tilikaudelle.


Olemme joinakin vuosina rutistaneet kasaan parin yrittäjän kirjanpidon vielä helmikuussa, mutta tämä ei ole ideaalitilanne yrittäjälle tai kirjanpitäjälle. Hoidit siis kirjanpitosi itse tai ulkoistettuna, kannattaa se pitää ajantasaisena läpi vuoden. Vielä tässä vaiheessa vuotta ehtii kirjanpitoasiakkaaksi, jos tilinpäätöksen teko tuntuu epävarmalta.


Varmista, että ennakkoverosi ovat ajan tasalla


Aika-ajoin yrittäjä havahtuu vuoden lopussa siihen, että arvio omasta tilikauden tuloksesta heittää suuntaan tai toiseen. Arvo omista tuloista vaikuttaa ennakkoveron suuruuteen, joka on siis ennakkoon maksettua tuloveroa. Vielä loppuvuoden aikana ehtii tekemään päivityksiä omaan arvioon tuloksesta ja näin ollen korjaamaan myös ennakkoveron suuruutta. Myös kirjanpitäjä voi päivittää ennakkoverolaskelman yrittäjän puolesta omavero-palvelussa.


Jos arvioi omista tuloista heittää ja yrittäjä herää tähän vasta tammikuussa, on vielä aikaa tehdä korjausliikkeitä. Tammikuun ajan on mahdollista hakea ennakkoveron lisäennakkoa, jolloin tehdään arvio kokovuoden tuloista ja lasketaan maksettava könttäsumma. Veroilmoituksen anto tapahtuu helmikuussa ja palautus tai lisäverot tulevat yrittäjän kontolle verotuspäätöksen yhteydessä keväällä.


HUOM! Aikaisempina vuosina ennakkoveroon liittyvää arvioita omista tuloista on saanut täydentää vielä helmikuussa, mutta tänä vuonna aikaa on vain tammikuun ajan.


Milloin ALV-alarajahuojennusta haetaan ja koska se maksetaan?


ALV-alarajahuojennuksesta saatava hyvitys maksetaan helmikuun loppupuolella, mikäli yrityksesi on siihen oikeutettu. Ilmoituksen viimeinen jättöpäivä on 12.2. Yrittäjillä, jotka ilmoittavat ALVinsa vain kerran vuodessa, ilmoituksen viimeinen jättöpäivä on 28.2. Mikäli sinulla on siihen tarvittavat tiedot liiketoiminnastasi jo aikaisemmin, kannattaa ilmoitus tehdä mahdollisimman pian, jolloin myös maksu suoritetaan aikaisemmin.


Kaipaatko käytännön kirjanpitovinkkejä? Ota tilitoimistomme Instagram-tili seurantaan. Tilillä kertaamme kirjanpidon perusteita sekä muistutamme seuraajia ajankohtaisista kirjanpitoasioista. Meidät löydät nimellä @Tilitoimisto


Kiinnostuitko? Ota yhteyttä niin varmistetaan, että tilinpäätösasiasi ovat hoidossa!

bottom of page