top of page
Search

Varasto ja varaston arvo

Updated: Nov 12, 2018



Tämä teksti on suunnattu yrittäjille, joiden liiketoimintaan kuuluu erilaisten tuotteiden myynti ja sitä kautta myös varasto. Erityisesti pienyrittäjät usein pyrkivät oikaisemaan varastonsa arvon laskemisessa, joka käytännössä tarkoittaa inventaarion tekemistä. Varaston arvo ja sen muutos kertoo kuitenkin hyvin paljon liiketoiminnan kannattavuudesta.

Varaston arvostus


Varaston arvo sekä arvon muutos näkyvät taseessa ja tuloslaskelmassa. Taseessa varaston arvo merkitään yrityksen varat eli vastaavaa -puolelle. Varaston muutos sen sijaan kirjataan tuloslaskelmaan. On tärkeää, että varaston arvo on oikea, koska varaston arvon muutos kirjataan tuloslaskelmaan ja se suurentaa tai pienentää yrityksen tulosta. Varaston arvon muutos tarkoittaa tuloslaskelma kauden alun ja lopun välistä varaston arvon muutosta. Varaston arvon muutos vaikuttaa suoraan yrityksen tulokseen. Tässä esimerkki:


Kosmetologi ostaa varastoonsa uusia tuotteita 1000 eurolla, mutta aikana, jolta tuloslaskelma laaditaan (sovitaan vaikka kalenterikuukausi), se myy näitä tuotteita 200 eurolla. Kun yritys tuloslaskelman laadintakauden lopussa tekee varaston inventaarion, se vahvistaa, että ostoista on tavaraa jäljellä vielä 800 euron edestä. Tuloslaskelmassa tämä huomioidaan seuraavasti:


LIIKEVAIHTO (tuloslaskelman laadinta-ajalta)

-OSTOT (tuloslaskelman laadinta-ajalta)

+ 800 euroa eli varaston muutos.


= KATETUOTTO


Varastoon on siis tullut lisää myytäviä tuotteita, jotka yritys voi myydä tulevaisuudessa. Siis vain 200 euroa ostoista jaksottuu tälle tuloslaskelman laadintakaudelle. Varaston muutos siis vaikuttaa suoraan katetuottoon ja sitä kautta suoraan yrityksen tulokseen.


HUOM! Varaston arvon muutos lasketaan tuotteen hankintahinnan, ei jälleenmyyntihinnan mukaan. Tämä siis tarkoittaa, edellistä esimerkkiä jatkaen, että 200 euron varaston muutos tarkoittaa siis hintaa, joka tuotteista on maksettu. Jälleenmyyntihinta kosmetologin asiakkaille on saattanut olla tätä korkeampi.

Seurauksia siitä, että varaston arvoa ei päivitetä tai se ei ole oikein


Koska yrityksen varaston arvo vaikuttaa sen tulokseen, se vaikuttaa myös tuloveroon. Yrittäjä, joka on arvioinut varastonsa arvon liian korkeaksi maksaa liikaa veroja. Puolestaan yrittäjä, jonka varaston arvo on liian matala, maksaa liian vähän veroja. Samanaikaisesti tämä tarkoittaa sitä, että tuloslaskelmassa yrityksen tulos näyttää huonommalta, kuin se todellisuudessa on.


Ilman tietoa varaston arvon muutoksesta yritys ei tiedä kuinka kannattavaa sen liiketoiminta on. Silloin tällöin kirjanpitäjä kuulee yrittäjän kertovan seuraavan lauseen:


”Musta tuntuu mulla menee vaan rahaa, mutta mitään ei näy tuloksessa”.

Usein taustalla on tilanne, jossa varaston arvoa ei ole päivitetty ja kaikki ostot näkyvät tuloslaskelmassa kuluna.


Muutama vinkki varaston arvon päivittämiseen

1. Päivitä varastosi arvo säännöllisesti! Sen lisäksi, että tiedät kannattavuutesi, säännöllisen inventaarion tekemisestä muodostuu rutiini eikä se vie paljoa aikaa

2. Jos sinulla on kassajärjestelmä, syötä tuotteet järjestelmään ja pidä se ajan tasalla


3. Kysy apua varaston arvon päivittämiseen kirjanpitäjältäsi


Bonusvinkki verkkokauppiaalle

4. Pidä kaikkien tuotteiden saldo verkkokaupassa ja piilota tuotteet, jotka eivät ole saatavilla asiakkailta. Näin sinulla on jatkuvasti tiedossa varastosaldosi


Kaipaatko käytännön kirjanpitovinkkejä? Ota tilitoimistomme Instagram-tili seurantaan. Tilillä kertaamme kirjanpidon perusteita sekä muistutamme seuraajia ajankohtaisista kirjanpitoasioista. Meidät löydät nimellä @Tilitoimisto


bottom of page